fbpx

Tips om te starten als jonge ondernemer

Guided By Ruth - over mij - Ruth de Bruijn

22 en al een eigen bedrijf hebben, daarnaast net een studie afgerond en ook nog wel deels het studenten leven vieren. Ik krijg bijna dagelijks de vraag: Ruth hoe ben jij op je 21ste gestart met ondernemen en hoe combineer jij al deze dingen met elkaar?

Heel eerlijk gezegd vraag ik mij dit ook heel vaak af. Ik ben ondertussen een jaar geleden begonnen met mijn bedrijf, ik ben net afgestudeerd, werk ook nog bij een andere baan en ik vind het leuk om af en toe van het studenten leven te genieten. Wel weet ik ondertussen wat wel en niet goed werkt bij het combineren van al deze dingen. Daarom heb ik een aantal tips op een rijtje gezet: tips om te starten als jonge ondernemer.

Guided By Ruth - over mij - Ruth de Bruijn

#1 Vind gelijk gestemde

Ik denk dat dit de belangrijkste tip is die ik kan geven. Doordat ik op mijn 19e ervoor koos om nog twee jaar ondernemen te studeren leerde ik heel veel mensen kennen die precies hetzelfde als ik wilde. Namelijk een groot bedrijf waarin zij de baas waren. Als jij je omringt met mensen die hetzelfde denken als jij krijg je ook echt de drive om te doen wat jij wilt. Mensen met dezelfde mindset zorgen ervoor dat je ook echt aan de slag gaat en niet alleen maar met ideeën rond blijft lopen. Je blijft elkaar motiveren voor meer.

#2 Vraag om hulp

Toen ik begon met mijn bedrijf had ik het idee dat ik het allemaal wel zelf voor elkaar zou schoppen. Je zult al gauw merken dat dit niet het geval is. Schroom niet om hulp te vragen aan de mensen om jou heen of juist ondernemers die al verder zijn dan jou. Op deze manier heb ik zoveel sneller en beter bepaalde dingen geleerd. Ik kan nu bijvoorbeeld door de hulp van een andere ondernemer mijn website zelf onderhouden, maar ook door de mindset en de gesprekken met ondernemers die al verder waren dan mij, goed inschatten wat er nog komen gaat. Volg ook zeker andere ondernemers op bijvoorbeeld Instagram, want alleen al door hun motivatie vind jij ook de motivatie om te gaan knallen. Mijn Instagram kan je hier vinden en ik deel dagelijks mijn bezigheden als ondernemer: Instagram Guided By Ruth 

Guided By Ruth - over mij - Ruth de Bruijn

#3 Plannen plannen plannen

Plannen, hetgeen waar ik vroeger nooit echt ijzersterk in was, maar als je zoveel dingen door elkaar doet is dit echt een MUST. Hier heb ik ook heel lang mee gestruggled vooral tijdens het scriptie schrijven. De eerste weken lukte mij dit ook echt niet, ik deed alles door elkaar. Ik was scriptie aan het schrijven en op het moment dat een klant mij belde voor hulp deed ik gelijk hetgeen wat de klant mij vroeg. Geloof me, dit hou je maximaal 4 weken vol. Al gauw begon ik mijn dagen in te plannen. Maandag woensdag, donderdag waren voor scriptie en dinsdag en vrijdag voor Guided By Ruth. In het weekend werkte ik voor mijn andere baan. Als het qua tijd niet uitkwam werkte ik ook vaak de avonduren erbij. Doordat ik mijn dagen had ingepland werkte ik veel effectiever en kon ik ook heel duidelijk aan mijn klanten vertellen wanneer ik hun project zou oppakken.

#4 Wees niet te streng

Wees niet te streng voor jezelf. Zit je er een dag helemaal doorheen? Pak dan ook echt je rust. Wil je een keertje gewoon lekker uit met jouw vriendinnen of vrienden? Gewoon doen, want wie verbiedt jou dat? Luister goed naar je lichaam en pak je rust wanneer dat nodig is,

#5 Gewoon doen

En als laatste de tip die je waarschijnlijk altijd terug ziet komen, GEWOON DOEN. Ik vond dit altijd zo’n irritante tip om te lezen, maar nu kan ik uit ervaring zeggen dat al deze vervelende mensen echt gelijk hebben! Naar de KVK gaan en je inschrijven stelt niks voor, je eerste klant helpen wordt al wat spannender, maar jij bent degene die waarschijnlijk alles weet over wat jij gaat verkopen dus you got this!! Heb vertrouwen in jezelf en lukt het niet? Vraag de mensen om je heen om hulp. Kijk hier bijvoorbeeld naar mijn portfolio om te kijken hoe ik vanuit scratch ben begonnen: portfolio 

Comment

  • Ruth een goede start van je blog.
    recht voor z’n raap en lekker duidelijk. Een bedrijf starten is echt lef tonen en ik heb respect voor de manier waarop je dit doet. Zet em op jij komt er wel al zal het zeker niet altijd van zelf gaan.

    Koos De bruijn
    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart